Mobile menu

Nieuws

3 geheimen over “Het Nieuwe Beoordelen”

Kun je de gesprekscyclus niet beter afschaffen?

De gesprekscyclus heeft soms een stoffig imago; een of twee keer per jaar het ‘moetje’. Dat sluit niet meer aan op de veranderende organisatie, waarin structuren, processen en rollen steeds flexibeler worden. In plaats van te kiezen voor afschaffen ervan (en daarmee een zeer waardevol HR-instrument laten liggen) is mijn advies: kies voor een nieuwe aanpak die aansluit bij de huidige ontwikkelingen: “het nieuwe beoordelen”.

3 geheimen over het nieuwe beoordelen

Voor het ene bedrijf is het ver buiten de ‘comfort zone’, het andere bedrijf werkt er al jaren mee: het nieuwe beoordelen, waar de beoordelaar voornamelijk de medewerker zelf is. De Braziliaanse ondernemer en bestseller auteur Ricardo Semler zei het al: “Als je vrij wilt zijn, laat je medewerkers bepalen hoe zij het doen”. Een geheim klinkt spannend misschien, maar het tegenovergestelde is waar in dit geval. Ze zijn zo voor de hand liggend dat je er toch op gewezen mag worden:

Lieke de Jong - nieuwe beoordelen

Geheim 1: werk aan de sterke kanten

Kwam je vroeger met je schoolrapport thuis vol mooie cijfers maar ook een 5 of misschien zelfs een 4? Dan ging vaak alle aandacht, bijscholing en extra inzet naar die 4, dat ene vak waar je nou net niet goed in was (doorgaans vinden we iets ook niet leuk waar we niet goed in zijn). Het gevolg daarvan kon zelfs zijn dat de mooie cijfers terugliepen, terwijl die 4 misschien een mager 5-je werd, maar nooit een 8 zou worden. Hetzelfde doen we vaak in beoordelingsgesprekken.

Stop liever je tijd en energie in het verhogen van de 7 naar een 8 of zelfs een 9. Daardoor groeien je mensen in hun prestaties en zelfvertrouwen, wat bijdraagt aan hun talentontwikkeling, werkplezier en motivatie (onnodig te vermelden dat ook de leidinggevende en de organisatie hier baat bij hebben). Op enig moment bereiken mensen zelf het punt om tegen zichzelf te zeggen: “En nu ga ik die 4 aanpakken”. Of beter: je zorgt ervoor dat je het zo inricht dat die 4 door iemand wordt opgepakt die daar juist heel goed in is. Immers, een vis zal nooit leren rennen.

Geheim 2: bevorder eigenaarschap

Ken je dat? Je hebt veel tijd gestoken in het voorbereiden van de beoordelingen van je medewerker. Hij gaat tegenover je zitten met zijn armen over elkaar en bromt: “Nou, zeg het maar”, gevolgd door een stilzwijgen gedurende het gehele beoordelingsgesprek of een ferme discussie over punten en komma’s.

Gelukkig is het niet altijd zo extreem, maar hoe dan ook geldt: het bevordert het eigenaarschap van de medewerkers door hen betrokkenheid en verantwoordelijkheid te geven bij het formuleren van hun doelstellingen ontwikkeling en beoordeling. In het begin zal je de medewerkers hierin dienen te begeleiden, maar eenmaal op weg zal je merken dat het jou als leidinggevende tijd, energie en frustratie bespaart en dat het veel boeiender gesprekken oplevert met de medewerker. Immers, autonomie in het werk geeft werknemers meer eigenwaarde, meer plezier en meer betrokkenheid.

Geheim 3: ontwikkel effectieve feedback

Creëer een omgeving waarin het gewoon is om feedback te geven en te ontvangen over ontwikkeling en prestaties. Dus van leidinggevende naar medewerker, vice versa en tussen collega’s onderling. Beperk dit niet tot het functionerings- of beoordelingsgesprek maar pas het blijvend toe. Daarmee bereik je dat positief gedrag wordt (h)erkend en gestimuleerd, negatief gedrag bespreekbaar wordt gemaakt, begrip voor elkaar en het eigen gedrag wordt vergroot en dat concrete afspraken hierover worden gemaakt. Lees ook hier hoe je een inspirerende bedrijfscultuur kunt creëren.

Gratis strategiesessie

Ben je toe aan “het nieuwe beoordelen”? Wil je eigenaarschap bevorderen in je organisatie? Of is je huidige bedrijfscultuur alles behalve klaar voor effectieve feedback? Over deze boeiende en essentiële organisatiethema’s bied ik vijf gratis strategiesessies aan (normaal: € 197,-).

Meld je hier aan voor een gratis strategiesessie. Reageer snel want vol = vol.

 

Alle berichten